Muteferriqa Veritabanı Deneme Erişimine Açılmıştır.

Erişim Adresi: https://portal.muteferriqa.com/

Erişim Başlangıç Tarihi: 11.12.2024

Erişim Bitiş Tarihi: 11 Ocak 2025 tarihine kadar aktiftir.

Muteferriqa iki ana koleksiyondan oluşmaktadır: Süreli Yayınlar ve Kitaplar.

• Süreli Yayınlar Koleksiyonu: Yaklaşık 1,500 başlık, 96,000 sayı, 1 milyon sayfa

• Kitap Koleksiyonu: 30,000’den fazla başlık, yaklaşık 6 milyon sayfa

• Hem tam metin hem de üst veriler, Arap ve Latin tabanlı alfabelerde aranabilir. Örneğin kullanıcılar “heykel” anahtar kelimesini aramak için İngilizce “statue”, Türkçe “heykel” veya Osmanlı Türkçesi ” هيكل ” yazabilirler.

• Her iki koleksiyonun görselleri bağımsız olarak sorgulanabilir ve görüntülenebilir. Kullanıcılar, görsellerin içeriklerine dair görsel açıklamalarını veya görsel kategori etiketlerini kullanarak görsellerde arama yapabilir; ayrıca görüntü benzerliğine dayalı olarak yeni görüntüler keşfedebilirler.

• Latin harfli Türkçe ve İngilizce dil desteği, eski harfli metinleri okuyamayanlar ve hepten Türkçe bilmeyenler için, Osmanlı matbu kaynaklar hazinesini erişilebilir kılar.

• Tercih ettiğiniz dilde arama yapabilir ve okuyabilirsiniz.

**Süreli Yayınlar ve Kitap Koleksiyonları’ndan 660,000 görsel

Muteferriqa çevrimiçi bir araştırma portalıdır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 18. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar yayımlanmış basılı materyallerden oluşan son derece zengin bir koleksiyon içerir.

İngilizce ve Türkçe dil desteği ile tarih araştırmalarında disiplinler arası işbirliğinin önünü açar.

Osmanlı ve Türkiye çalışmalarının yanı sıra Orta Doğu çalışmalarında da yeni yollar yaratır.

Osmanlı ve Türkiye çalışmalarında çığır açan Muteferriqa, modern ve kullanışlı Web arayüzü sayesinde bugüne kadar Osmanlıca basılmış kitapların ve süreli yayınların büyük bir çoğunluğunun yer aldığı içeriğinin milyonlarca sayfasında saniyeler içinde görsel ve metinsel keşif yapmanızı sağlar.

Tamamen Türkiye’de geliştirilen Muteferriqa, yalnız sosyal bilimler değil, Osmanlı ve Türkiye çalışmalarına ilgili bütün alanlardan öğrenci, araştırmacı ve eğitmenlerin kullanabileceği evrensel bir kaynaktır.